Dezvoltare economica, definitii pentru domnul Boc

Am ales sa fac un fel de scrisoare tehnica in limita abilitatilor mele catre domnul Boc incercand sa ii ofer cateva definitii si precizari legate de termenul dezvoltare economica pe care dansul atat de voalat il foloseste de fiecare data cand se refera la destinul Romaniei. Conform “Micului dicţionar enciclopedic”, dezvoltarea este, din punct de vedere filozofic, o categorie desemnând o mişcare complexǎ, orientatǎ, cu caracter ireversibil, desfǎşuratǎ în ansamblu şi în final pe o linie ascendentǎ, de la inferior la superior, de la vechi la nou. Ea se realizeazǎ cu o succesiune nesfârşitǎ a schimbǎrilor, acumulǎrilor cantitative şi a transformǎrilor, salturilor calitative, a evoluţiei şi revoluţiei, a progresului şi regresului, care alcǎtuiesc laturi, aspecte inseparabile ale dezvoltǎrii, aflându-se într-o unitate indisolubilǎ". Aceasta este definitia generala nu a dezvoltarii economice ci a dezvoltarii in sine deoarece nu poti pleca la vanatoare fara sa nu stii ce model e arma si cine a fabricat-o. Acum o sa trecem la deliminatariile precise, intram cum s-ar spune in compozitia armei si cartuselor care sunt folosite si vin la pachet. Dezvoltarea şi creşterea economicǎ este un proces de sporire a venitului naţional, pe total sau pe locuitor, eventual însoţit de transformări structurale, ca o tendinţă fermă şi de durată. François Perroux, cunoscutul economist francez ofera cea mai cuprinzatoare definitie a termenului precizand ca "dezvoltarea este combinaţia schimbărilor mentale şi sociale ale unei populaţii care o fac aptă să-şi asigure creşterea, cumulativă şi durabilă, a produsului său real global".
Dezvoltarea reprezintă procesul complex al creşterii producţiei naţionale pe locuitor, în condiţiile unor schimbări structurale majore vizând producţia, infrastructura,  realocarea resurselor între sectoare, cât şi domeniul instituţional, cultural, mental. Dezvoltarea presupune, deci, domnule Boc, un ansamblu de transformări care modifică comportamentele, integrează progresele cunoaşterii, ameliorările aduse calificării forţei de muncă, cunoştinţele industriale, influenţând anticipările şi stimulând acumularea. Ea este un proces complex, în care aspectele economice se îmbină cu cele sociologice, psihologice şi politice ale vieţii omului şi societăţii. Dezvoltarea depăşeşte cu mult simpla performanţă economică, neconfundându-se cu creşterea economică definitǎ doar ca o sporire cantitativǎǎ a venitului global sau pe locuitor. Fiind un proces de acumulare ireversibil şi secular, dezvoltarea include nu numai fazele de creştere economicǎ, ci şi cele de crizǎ.
Crestere economica?
În concepţia lui Fr. Perroux, termenul de progres economic reprezintǎ mai mult decât o simplǎ sporire a produsului naţional real pe locuitor, incluzând şi o îmbunǎtǎţire a repartiţiei; în plus, economistul francez considerǎ cǎ progresul economic mǎreşte şansele creşterii bunǎstǎrii fiinţelor umane, favorizând şi progresul social, prin care fiecǎruia i se asigurǎ condiţii mai bune de existenţǎ. Am tinut sa fac aceste precizari deoarece oamenii pierd din vedere ca administratia actuala se joaca cu termenii economici pe care nu ii intelege nici macar la nivelul unui masterand. Eu totusi mi-am facut datoria si am prezentat cateva date despre dezvolatare economica si crestere economica in dorinta expresa de a purta un dialog inexistent evident cu piticul din capul domnului Boc care ii guverneaza miscarile dezordonate. Tine-ti cont ca aceste definiti sunt generale dintr-un curs introductiv iar un prim ministru cand elaboreaza strategiile de dezvoltare ale Romaniei trebuie sa i-a in considerare extensiile teoretice si aplicative ale acestor termeni. Totusi dupa cum observam aceasta decenta domnul Boc nu reuseste sa o faca deoarece ochii ii sunt umbriti de ordinele ce vin de la Cotroceni.

Postări populare de pe acest blog

Targoviste - un oras atemporal

Vlad Tepes, date biografice