Iosif Stalin - date biografice

Iosif Stalin - date biografice part II

    Secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist, comandant suprem al forţelor armate sovietice, mareşal al U.R.S.S, dictator sovietic. Stalin a fost fără indoială unul din cei mai puternici şi influenţi lideri politici din istoria Europei dar şi unul din cei mai cruzi dictatori, aflându-se lângă Adolf Hitler sau Idi Amin. Louis Fischer, fost communist şi un cunoscător al realităţiilor din Uniunea Sovietică, scria că epurările ordonate de Stalin ar avea un singur rival in istorie, camerele de gazare ale lui Hitler. Istorici sovietici precum Mihail Heller şi Alexander Nekrich caracterizau sistemul stalinist drept “cel mai antiuman sistem” prezent in istoria omenirii. Milovan Djilas spunea despre Stalin că n-a existat un “despot mai brutal şi mai cinic ca liderul de la Moscova”, iar Nikolai Tolstoi considera că in comparaţie cu Stalin, Hitler a fost aproape un legalist convins. Adam Ulam afirma că regimul lui Stalin din anii 1936-1939 a fost cel mai “tiranic din lume”.
          Stalin s-a născut in Gori, in familia lui Vissarion Ivanovici Djugasvili, cizmar sărac, om semiliterat. După naşterea lui Stalin tatăl lui a părăsit familia şi s-a mutat la Tiflis (Tbilisi). Mama lui Stalin, Ekaterina Gheorghievna, născută Gheladze provenea dintr-o familie de ţărani şi muncea ca gospodină. Incă din copilărie Stalin se impunea in faţa celorlalţi copii şi manifesta tendinţe spre dominarea prietenilor săi. Tot din acestă perioadă fiind mic de statura şi-a dezvoltat o fire inchisă şi răzbunătoare. Una din cărţile care a avut un impact asupra formării caracterului său a fost romanul “Paricidul” de A. Kazbeki, chiar a adoptat ca porecla eroului din poveste, Koba. Foşti colegi de ai lui din seminarul de la Tiflis il caracterizau succinct pe Stalin spunând despre el că“e un gruzin ciudat, nu ştie deloc de glumă. N-are umor şi, la cele mai nevinovate glume, ripostează cu injurături şi ameninţări.” 
Iosif Stalin si Lenin
            A făcut şcoala la Tbilisi, un oraş de 150000 de locuitori, unde georgieni alcătuiau o minoritate, populaţia cuprinzând armeni, slavi, tătari, greci şi oseti. Aici s-au construit primele grupări socialiste, conduse de elevi ai seminarului şi mai ales din intelectuali, georgieni sau ruşi in exil, precum Silvestr Djibladze, Noi Jordania, Nikolai Ciheidze, Ninosvili, care au constituit iniţial “nucleul” social-democraţiei georgiene. Astfel când Stalin ajunge in Tbilisi găseşte o mişcare revoluţionară socialistă gata de acţiune. Despre originea convertirii sale la socialism, Stalin işi amintea că:”am devenit Marxist datorită, ca să spun aşa, poziţiei mele sociale, tatăl meu era muncitor intr-o fabrica de incaltaminte si maica-mea era si ea muncitoare, dar si pentru ca auzeam revolta fierband in mediul care ma inconjura, in starea sociala a parintilor mei, in fine din cauza asprei intolerante si a disciplinei de tip iezuit care domneau in seminarul ortodox in care am petrecut cativa ani.” Si a mai adaugat: “Atmosfera in care am trait era saturată de ura impotriva opresiunii tariste si m-am azvarlit cu tot sufletul in actiunea revolutionara.” Despre primi ani in cadrul miscarii socialiste Stalin declara ca “la vremea respectivă stiam un pic mai multa carte decat multi dintre tovarasi, dar ca practica militantă, eram fara indoiala un incepator. Aici in mijlocul acestor tovarasi, am primit atunci primul meu botez in lupta revolutionara. Aici in mijolocul acestor tovarasi am devenit un ucenic al revolutiei.” La Baku Stalin spunea ca a devenit un muncitor revolutionara iar in legatura cu evenimentele din anul 1917 el nota ”In sfarsit imi amintesc de anul 1917, cand la chemarea partidului dupa ce trecusem din inchisori in deportare, am fost azvarlit la Leningrad. Acolo in mijlocul muncitorilor rusi, in imediata apropiere a marelui invatator al proletarilor din toate tarile, tovarasul Lenin, in furtuna marilor lupte dintre proletariat si burghezie, in timpul razboiului mondial, am invatat pentru prima dată să inteleg ce inseamnă să fii unul din conducătorii marelui partid al clasei muncitoare. Acolo in mijlocul muncitorilor ruşi liberatori ai popoarelor oprimate şi fraţi ai luptei proletariatului tuturor ţărilor şi popoarelor, am primit cel de-al treilea botez al luptei revoluţionare. Acolo in Rusia, sub conducerea lui Lenin, am devenit unul dintre indrumătorii-muncitori ai revoluţiei.”
 
Rusia si memoria lui Stalin
 

Postări populare de pe acest blog

Targoviste - un oras atemporal

Vlad Tepes, date biografice

Biografie Vlad Tepes