Manipularea informatiei

Manipularea informatiei - date introductive 


     Vechile paradigme ce au fundamentat timp de decenii indelungate sfera relaţiilor internaţionale sunt puse la indoială de procesul globalizării şi noua importanţă a informaţiei in cadrul oricărui tip de discuţii. Instituţii non-stat (organizaţii nonguvernamentale, organizaţii teroriste şi criminale transnaţionale, corporaţii multinaţionale) incep să aibe pondere din ce in ce mai multă importanţă in arena politică astfel intreţinānd un modus vivendi intre interesele statelor de facto şi noii actori. S.U.A şi implicit N.A.T.O se pare că pānă la o extensie posibilă şi permisă incearcă să pună in aplicare cuvintele lui Winston Churchil „The world must be made safe for democracy” deoarece acest tip de guvernare oferă libertate individului şi ii respectă drepturile. Un stat precum Iranul, unde există un regim autoritar ce atinge uneori limite ingrijorătoare ale fragilităţii umane, nu poate concepe acest sistem politic occidental care odată cu „primavara arabă” tinde să ii atingă ţărmurile.

     Informaţia joacă un rol esenţial in prevenirea, „tratarea” şi in funcţie de diverse interese escaladarea sau chiar negarea unor acţiuni cu potenţial benefic sau perturbator. Intr-o lume in care „reţeaua socială” online se aplică pānă la o extensie şi in relaţiile internaţionale, cine controlează fluxul de informaţie deţine o capacitate formidabilă de a inclina balanţa in propriul interes. Aici, este locul in care procesul complex al manipulării intervine, dacă este aplicat corespunzător şi fără partinire. C.I.A-ul, Mossadul şi MI5 sunt printre serviciile speciale de informaţii ce finanţează programe de dezvoltare a tehnicilor de manipulare cu efecte imediate şi de lungă durată. In manipulare, principalul obiectiv este ca ţinta să adopte decizii rapide, nefiltrate raţional de regulă impulsive. In această situaţie factorul de stres impiedică subiectului să se folosească de procesele normale de gāndire şi analiză. Manipularea conştiinţei prin implementarea atentă a informaţiilor intr-un pol de dezvoltare in cadrul societăţii ce progresiv poate controla membrii ei, in conformitate cu interesele manipulatorului. Tehnologia controlului devine intr-un mod neconvenţional motorul democraţiei sau garantul acesteia in multe situaţii. Un rol important in propagarea anumitor informaţii utile servicilor secrete sau statelor cu interese intr-o anumită zonă este jucat de distincte interconectate canale ale mass-mediei. Totusi, trebuie sa remarcam evolutia extraordinara a tehnicilor de propagandă, manipulare şi dezinformare care fac ca libertatea presei să fie mimată cu uşurinţă şi fără suspiciune.

     Procesul de manipulare doreşte ca omul sa fie redus la stadiu incipient al evoluţiei sale, unde trebuie să acţioneze mecanic, fără filtrul propriului ansamblu de informaţii acumulate de-a lungul anilor. Creierul uman in contexte succesive nu face clar distincţia intre realitate şi ficţiune astfel arta manipulării işi potenţează abilitatea de a crea „realităţi” la comandă. Un exemplu relevant este alimentarea de către Benjamin Netanyahu a temerilor privind folosirea de către Iran a bombei nucleare asupra statului pe care il conduce in acelaşi mod in care George W. Bush Jr. a acţionat cu Irak-ul lui Saddam Hussein. Teoretic definirea conceptului de manipulare spune că acesta este „o acţiune de a determina un actor social (persoană, grup, colectivitate) să gāndească şi să acţioneze intr-un mod compatibil cu interesele iniţiatorului, şi nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici de persuasiune care distorsionează intenţionat adevărul, lăsānd insă impresia libertăţii de gāndire şi de decizie.”

     Manipularea informaţiei inseamnă dezinformare conştientă in vederea indeplinirii unor obiective clar demilitate intr-un anumit cadrul temporal şi spaţial. Cele mai folosite tehnici din cadrul acestui proces sunt: minciuna-şiretlic, intoxicarea, propaganda pozitivă, propaganda negativă şi influenţarea, cu subdiviziunile, metode de lucru şi implementare aferente. Israelul, prin serviciul său secret de informaţii, Mossad este promotorul dezinformării cu privire la propriul potenţial nuclear, militar dar in acelaşi timp este un ilustru utilizator al acestui mecanism pentru a-şi consolida statutul de importantă putere in zonă, in ciuda teritoriului mic. Spaţiul propice pentru dezinformare şi manipularea informaţiilor este internetul, cu a sa blogosferă şi ale sale reţele sociale. Această platformă este tărāmul ideal de formare a informaţiei, unde contextul poate cu uşurinţă fi ascuns şi derularea mesajului are o valenţă ridicată astfel se eludează părţi din subiect care ar putea ajuta consumatorul să-şi creeze propria interpretare. Datorită centrelor alternative de răspandire a mesajului, monopulul unei anumite instituţii asupra imaginii s-a dispersat in varii locuri. Din acest motiv există un „război” pepetuu intre serviciile de informaţii, organizaţii gen hacker (Annonymous), organizaţii teroriste ce-şi promovează propriul discurs implicit viziune asupra lumii astfel intrānd in contradicţie directă cu celălalt. Manipularea informaţiei este esenţială in stabilirea unui adevăr general sau local valabil pentru a promova un anumit ideal. Se poate observa acest tipar in Orientul Mijlociu, unde Statele Unite doresc să aducă democraţia şi ale sale valori, remodelānd tradiţii şi mentalităţi prin manipularea informaţiilor reale sau create.

     Campaniile de comunicare in masă care cuprind atāt dezinformare cāt şi stabilirea unor noi direcţii, reunesc decenii de perfecţionare a tehniciilor astfel imaginea liderului şi construirea realităţiilor alternative cunosc o relativă uşurinţă in propagare. Modernizarea societăţii a condus implicit la evoluţia technicilor de manipulare şi implementare a informaţiei in subconştientul şi conştientul parţial al individului, cu posibilitate de extensie in jur. O viabilă construcţie socială alternativă care să se plieze pe interesele manipulatorului trebuie să aibe la bază o informaţie bine plasată, intr-un context potrivit, capabil să i-a forma unui „virus” şi să se transmită in arealul dorit.


Postări populare de pe acest blog

Targoviste - un oras atemporal

Vlad Tepes, date biografice

Biografie Vlad Tepes