Sa descoperim Vatra Dornei din Bucovina



Ai fost la Vatra Dornei? Daca da, atunci stii de ce scriem acest articol!

Atunci cand orasul devine prea greu de suportat, ne indreptam catre aer curat, verdeata si linistea muntilor sau a albastrul marii. Sunt multe destinatii care ne pot atrage. Cu siguranta unele sunt mai provocatoare ca altele. Din randul locurilor care sunt tocmai bune pentru iesit in oras noi va recomandam Vatra Dornei, un oras care surprinde prin ospitalitatea oamenilor si peisajele de-a dreptul spectaculare. In Nordul Romaniei, mai precise in Bucovina, Vatra Dornei ofera oamenilor sansa de a se bucura de o partida relaxanta de schi or cura terapeutica vara. Primavara si toamna sunt anotimpurile care atrag prin renasterea naturii si prin extensia pregatirea lungului somn de iarna. De ce sa alegeti si voi Vatra Dornei? Hai sa deslusim misterul din spatele acestei statiuni montane si sa vedem ce o face cu adevarat deosebita.

Despre Vatra Dornei



Aflat in partea de S-V a judetului Suceava si mai precis in Depresiunea Dornelor, Vatra Dornei este atinsa de raurile Bistrita Aurie si Dorna. Din punct de vedere administrativ, orasul cuprinde 3 localitati care se afla in apropierea muntilor Calimani. Muntii sunt peste tot, se inalta ca turnurile de ciment al unei fortarete si protejeaza orasul… 

Abia in anul 2000 Vatra Dornei a devenit municipu, dar este totusi cel mai mic din tot judetul. Orasul are o populatie de 13.659 locuitori, dar foarte primitori si cum spune romanul “de treaba”.

Cateva cuvinte despre istoria orasului Vatra Dornei

Orasul Vatra Dornei are o istorie destul de bogata. Totusi, nu vorbim despre o istorie bazata pe documente scrise ci mai mult orala. Exista ceva referinte in cartea lui George de Catargi (1899) intitulata “Monografia Moldovei” si “Topografia Bucovinei” de Daniel Varenca. Aceste doua carti vorbesc despre un lucru interesant care tine de statutul Vatra Dornei. Se pare ca oraselul a fost o mica republica, integrate in Ocolul Campulung. 

Totusi in anul 1352 ea o sa devina parte a Principatului Moldovei.  Dupa anul 1592 se pare ca numele de Dorna devine din ce in ce mai prezenta in documentele vremii. De altfel, in 1775 se precizeaza ca cei care locuiau in Dorna, erau sub stapanire austriaca, ce include o perioada lunga cu confruntari violente si multe restrictii. 

Una peste alta, aveti ce vizita in Vatra Dornei!  Totusi pentru rezultate bune noi va recomandam sa cautati o masina de inchiriat pentru a parcurge tot drumul cu mai multa usurinta. Cu timpul o sa observati ca o astfel de masina este mai puternica, fiind capabila sa reziste presiunilor unui drum lung. Din acest motiv, foarte multi turisti prefer sa gaseasca o masina buna si sa plece chiar si la Vatra Dornei!

Postări populare de pe acest blog

Targoviste - un oras atemporal

Vlad Tepes, date biografice

Biografie Vlad Tepes