Anatema istoriei



Praful amintirilor pare că a fost dus departe de prezent iar trecutul se ascunde undeva sub toga lui Herodot. 



Aparent, istoria și-a pierdut importanţa, intr-o ţară a cărui suflet a fost clădit de gratiile inchisorilor comuniste și frānturile pătate ce se resimt in majoritatea celor ce se regăsesc pe băncile Parlamentului. Cu siguranţă acest status-quo al ignoranţei, convine de minune foștilor activiști care s-ar simţi jigniţi de faptele săvārșite in "tinereţe". 

Cāteodată, fumul se disipă și adevărul se strecoară timid, in societatea romānească chiar dacă aceasta din urmă s-a indepărtat de preţuirea valorilor reale și de profunzime. Printr-un efort natural, demn de relatarea anumitor fapte care au pus la indoială umanitatea, se poate reconstrui templul istoriei. O ţară cu răni incă deschise, delirant de amăgitoare și doritoare de retribuţie, Romānia incă duce o luptă cu propria conștiinţă. 

Poate frăgezimea democratică sau substratul balcanic, prezidă incontinuare pentru negarea faptelor abominabile care au avut loc pe teritoriul ţării și realizate, de multe ori cu exces de zel, de compatrioţi, impune această cenzură subversivă și etern prezentă in comunicarea adevărului. Mărturia comunismului respiră durere și cicatrici in fiecare glas aparţinānd oamenilor atinși de persecuţia Securităţii. Istoria care nu-și găsește loc in prezentele manuale trebuie intr-un mod sau altul să spună și povestea celor temători dar atāt de curajoși, care s-au luptat cu un sistem lipsit de empatie sau compasiune. Un grotesc experiment venit din Est și pus in aplicare, cu seriozitatea de sorginte romānească, slugarnică și fără personalitate, comunismul a construit un baraj emoţional și spiritual in fiinţă, atentānd și remodelānd tiparul gāndirii.

Invazia propoziţilor ce poartă crucea adevărului se poate metamorfoza intr-o lectură tămăduitoare, atāt pentru suflet cāt și pentru spirit. Teama călătoriei către adevăr poate fi infrāntă prin plimbări nocturne in cāmpul istoriei romānești, acolo unde cărţile grăiesc, cu ochii plecaţi, ce s-a intamplat in „noaptea celor 44 de ani”. Tinereţea, care ne infierbāntă sāngele să alerge prin pagini și minute inlănţuite-n ore de documentare, poate fi ghidul către elucidarea anumitor aspecte ascunse de istorie. Comunismul romānesc, prin elementele regurgitate de suicidul Iadului uman, securiștii, a reușit să pună o pătura groasă peste multe frānturi de adevăr. In ultima vreme, chiar și trăsăturile definitorii ale acestei perioade negre, par a fi neinţelese de majoritatea romānilor care intr-un mod bizor in proporţie de 57% doresc revenirea la acest regim. Trebuie să avem incredere că prin scurte și detaliate articole despre comunism, adevărul iși va croi drum către suprafaţă și suferinţele celor de la Aiud, Rāmnic, Jilava, Pitești,  (școli reale de tortură stalinistă) nu vor fi uitate. 

Inchidem acest prim șir de rānduri cu o strofă din poezia „Voi n-aţi fost cu noi in celule” scrisă de Radu Gyr: 


“Voi n-aţi fost cu noi în celule
să știţi ce e viaţa de bezne,
sub ghiare de fiară, cu guri nesătule,
voi nu știţi ce-i omul când prinde să urle,
strivit de catușe la glezne.”

Postări populare de pe acest blog

Targoviste - un oras atemporal

Vlad Tepes, date biografice

Dezvoltare economica, definitii pentru domnul Boc