Iosif Stalin, dualitatea unui lider de "fier"

Iosif Stalin, socraticul aspirator de moarte

      
Voi reveni cu postari ulterioare despre Stalin si viata sa...
         Recent am avut posibilitatea sa vizionez un documentar interesant pe History Channel despre "maretul" conducator al U.R.S.S-ului, Iosif Stalin. M-am gandit lung despre taria sau indiferenta, alegeti ce termen doriti, de care acest om a dat dovada cand din ordinul lui au murit aproximativ 16 milioane de oameni. Pentru a elucida personalitatea si caracterul unei asemenea masini al carui combustibil era vodka si setea de sange, cred ca este nevoie de biografie sumara a lui Stalin. Din acest motiv voi posta trei parti referitoare la acest subiect urmat si de o bibliografie. Desi cu siguranta puteti gasi genul acesta de informatii si pe wikipedia, aici detaliile sunt mai sistematizate si atent ales pentru a urmari drumul care l-a format pe Stalin in ceea ce ulterior avea sa stie intreaga lume. Detaliile despre viata acestuia ne sunt disponibile in masura in care Moscova permite accesul la documentele considerate acceptabile. Din acest motiv multi autori nu au reusit sa isi finiseze lucrarile cum ar fi dorit ei, cenzura inca este la moda in Rusia lui Putin.     
        “Djugasvili, I. V, ţăran din ţinutul şi din districtul Tbilisi, satul Didi-Lolo, ortodox, contabil. Conform cu decizia Ministerului de Interne, trimis in exil sub supraveghere, pentru doi ani, incepând cu 29 septembrie 1908, la Solvicegodsk, ţinutul Vologda, de unde fuge. Exilat din nou in ţinutul Vologda, fuge iarăşi in 19 februarie 1912. Prin hotărârea Ministerului de Interne, exilat sub supraveghere pentru 3 ani, incepand din 8 iunie 1912, in ţinutul Narin, de unde fuge din nou la 1 septembrie 1912.” Aceste rânduri constituiau, la inceputul revoluţiei ruse, toată biografia găsită la departamentul moscovit al poliţiei şi publicată la Moscova in 1918, a lui Stalin. Prima notiţă biografică consacrată lui Stalin de către partidul comunist din Rusia cuprindea “I. Stalin, născut in 1879, membru de partid din 1898, unul dintre cei mai de seamă organizatori şi conducători bolşevici. Adeseori inchis, de şase ori deportat; din 1912, fără intrerupere, membru al Comitetului Central; in 1917, redactor la Pravda, după Revoluţia din Octombrie, comisar al poporului pentru Naţionalităţi; in 1921-1923, comisar al poporului pentru Inspecţia muncitorească şi tărănească; membru al Comitetului Executiv Central panrus, secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist.”
         In 1928 a aparut o biografie mai substanţială a lui Stalin ”născut in 1879. Fiu al unui muncitor cizmar din Tbilisi, militant din 1897, unul dintre primii bolsevici; intemniţat in 1901 pentru-că a condus greve la Baku, deportat in Siberia orientală, a evadat şi s-a intors in Caucaz pentru a participa la lupta ilegală a partidului. A asistat in 1905 la conferinţa de la Tampere; delegat la congresele social-democraţiei din Rusia, la Stockholm şi Londra; a făcut din organizaţia din Baku, in 1907, bastionul bolşevismului in Caucaz. Arestat şi deportat in 1908 şi in 1910; militant in ilegalitate la Petersburg, arestat din nou, ales in Comitetul Central in 1912. A participat la redactarea documentelor legale ale partidului in 1912-1913, a fost deportat in 1913 la Turuhansk, unde a rămas până la revoluţie. Membru in Biroul Politic al Partidului, cand Lenin se afla in ilegalitate dupa zilele din iulie 1917, a condus impreuna cu Sverdlov cel de-al saselea Congres al Partidului, a facut parte din Comitetul celor Cinci si Comitetul celor sapte care au organizat insurectia din Octombrie. Comisar al poporului pentru Nationalitati, apoi pentru Inspectia muncitoreasca, a participat la razboiul civil in Armata Rosie. Intre 1920 si 1923, membru al Consiliului revolutionary de razboi. Secretar general al Partidului din 1922. Membru al Comitetului executive al Internationalei comuniste din 1925. Autor al unei serii de lucrari despre Leninism si despre problema nationala.”
Stalin, poster propaganda

Churchill, Roosevelt si Stalin


Postări populare de pe acest blog

Targoviste - un oras atemporal

Vlad Tepes, date biografice

Biografie Vlad Tepes