Deoarece iubesc orasul Iasi



Despre Iasi, fara perdea sau cenzura intelectuala 


Daca traiesti suficient de multi ani in Iasi, incepi sa devii un fel de patriot local. Nu sunt surprins de metamorfoza individuala prin care trece oricine atunci cand sta in Iasi. Orasul este un magnet pentru toti cei care iubesc istoria, cultura, politica si arta. De altfel, numarul turistilor care vin aici creste de la an la an. Dupa ce a fost deschis complexul Palas Mall, oameni din toate judetele inconjuratoare au ales sa vina in Iasi. Sunt constient ca subiectivismul este prezent in aceasta postare. Stiu acest lucru si ma gandesc ca o sa faca literele mai savuroase. 
Pana la urma cei care doresc sa citeasca note de calatorie apreciaza mai mult pasiunea imprimata de scriitor. Nu strica sa consultati in timpul liber articole scrise de localnici, calatori de meserie si istorici despre orasul pe care urmeaza sa-l vizitati. O sa va gasiti drumul mai usor daca faceti acest lucru. 

Despre Iasi fara perdea

Atunci cand incepi descrierea orasului celor 7 coline, sunt foarte multe lucruri de spus. Nici nu stii de unde sa incepi si realizezi ca deja ai scris 400 de cuvinte. De multe ori famecul orasului consta in capacitatea sa speciala de regenerare. De-a lungul anilor a „suferit” imens. Razboaiele au fost o constanta in fosta regiune istorica Moldova iar orasul Iasi nu era strain de ele. Atunci cand Iasiul era capitala Moldovei, situatia economica era infloritoare, mult mai buna decat cea de la Bucuresti. Lucrurile s-au schimbat dupa unirea Principatelor Romane. Capitala Romaniei a devenit Bucurestiul iar „premiul de consolare” al orasului Iasi a fost dezvoltarea celei mari mari universitati din tara – „Alexandru Ioan Cuza”. Majoritatea oamenilor de afaceri si-au mutat activitatea la Bucuresti, oras ferit de prezenta imediata a rusilor si a austriecilor. 

Anii au trecut si orasul Iasi a reusit sa se dezvolte armonios. A supravietuit efectelor negative (economice, politice si sociale) a doua razboaie mondiale si a unui odios regim comunist. Intr-un timp relativ scurt lucrurile s-au asezat si in ciuda unor politicieni corupti care si-au infipt ghearele in oras, Iasi-ul a continuat sa creasca. Cei care in prezent viziteaza orasul se minuneaza de progresele facute – sunt multe. Orasul are o alura occidentala, ce se poate vedea cu ochiul liber. Asa cum multi ieseni precizeaza „nu trebuie sa cauti lucrurile frumoase, ele te gasesc intr-un final”. 
Pentru a explora asa cum se cuvine orasul, trebuie sa aveti la dispozitie un autoturism sigur si de ce nu confortabil. Daca nu aveti la dispozitie masina personala (unele persoane vin cu trenul sau avionul la Iasi), puteti opta pentru un serviciu rent a car. In acest mod aveti libertatea necesara pentru a descoperi orasul fara restrictii sau probleme. Un bun serviciu de inchirieri auto Iasi va poate ajuta sa calatoriti fara probleme prin oras. Va recomand sa inchiriati o masina de la AutoBoca atunci cand sunteti in Iasi. De ce? Eu mereu apelez la acesti baieti si nu am regretat niciodata pana acum. Va invit cu draga inima sa vizitati acest oras din inima Moldovei! Nu strica sa descoperiti aceasta frumoasa comoara turistica! Merita...

Postări populare de pe acest blog

Targoviste - un oras atemporal

Vlad Tepes, date biografice

Biografie Vlad Tepes